2015. január 27., kedd

Rendkívüli kiadás...


Ez a bejegyzést akár rendkívüli kiadásnak is nevezhetnénk, hiszen most nem egy konkrét cikkhez kapcsolódik, hanem az eddigi, nemcsak a blogban kifejtett munkánk eredményeinek rövid bemutatása a célja.

Bár, ha jobban belegondolunk, mégis lenne egy cikk, ami ide passzol:

A háborús iratok megőrzéséről. (PPSK Vármegye Hivatalos Lapja, 1914. december 10.)

Kutatásaink alapvető célja ugyanis az I. világháború történetére vonatkozó Pest megyei levéltári források feltárása és elemzése, melynek folyományaként ez a blog maga is indult.

2014. novemberi konferenciánkon azonban a blog mellett beszámolhattunk az "Itt igazi háború van" címet viselő virtuális galéria létrejöttéről is, amely amellett, hogy a blog anyagával is átfedést mutat, egy átfogó képet ad a kutatás jelenlegi állásáról és irányairól valamint szemléletes válogatás az őrzött vonatkozó iratanyagról.Azonban ahogyan a blogban, úgy az egyéb kutatások során is nagyon fontos szerephez jutottak a hivatali mellett a megmaradt magániratok is, hiszen ezek üzenete juthat el a leghatékonyabban a mai kor emberéhez.

Ezt az üzenetet próbáltuk meg közvetíteni a "Várom aranyos sorait" elnevezésű minikiállítás vagyis inkább életkép(ek) összeállításával, egyetlen ember öt levelezőlapjának szövegén keresztül megidézve a doberdói harctér eseményeinek egy kis részletét. (A kiállítás előzetes bejelentkezés után megtekinthető)Baranyai István levelezőlapja doberdói kavernájáról és annak jelképes megvalósítása a kiállításon


A kutatások tovább folytatódnak, ahogyan az eredmények közlése, itt a blog lapjain keresztül is.

A virtuális galéria anyagát bemutató palkátok 2015. február végig láthatók budapesti épületünk előterében, az új blogbejegyzés és az ahhoz kapcsolódó minikiállítás pedig március elejére várható.

Tartsanak velünk 2015-ben is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése